Η Νάξος

Η Νάξος

Εξερευνήστε τη Νάξο, ανακαλύψτε τις ομορφιές της

Ένα μεγάλο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και το χορό, γεμάτη ομορφιές που μαγεύουν τους επισκέπτες.

Περισσότερα από 40 χιλιόμετρα παραλιών όπου πολλές από αυτες είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, περισσότερα από 40 γραφικά χωριά, 500 εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, καθιστούν την Νάξο έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς.

Με τη μακρόχρονη ιστορία της, τα σημαντικά μνημεία, αλλά και την έντονη τουριστική ζωή, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα κυκλαδονήσια.

Όσες μέρες κι αν καθίσετε στη Νάξο, θα έχει πάντα κρυμμένες γωνιές για να ανακαλύψετε, παραλίες που δεν έχετε ακόμη δει, πύργους και κάστρα που δεν προλάβατε να επισκεφθείτε, αρχαίους ναούς που δεν μάθατε τα μυστικά τους.

Theologaki church

Ιστορία χιλιάδων ετών

Η Νάξος αναφέρεται στον Όμηρο ως το νησί του Δία καθώς και στην Μυθολογία. Σύμφωνα με αυτή, όταν ο Θησέας έφτασε στην Κρήτη, γνώρισε την κόρη του Μίνωα και την ερωτεύτηκε, το ίδιο και η Αριάδνη. Του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή (Μίτος της Αριάδνης), ώστε όταν θα έμπαινε στον Λαβύρινθο να το ξετυλίγει για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Ο Θησέας πράγματι σκότωσε το Μινώταυρο και χρησιμοποιώντας το Μίτο της Αριάδνης κατάφερε να βγει από το Λαβύρινθο. Η Αριάδνη αποφάσισε να φύγει μαζί του και με τους συντρόφους του άνοιξαν τα πανιά για την Αθήνα. Στο γυρισμό τους για την Αθήνα, ο Θησέας και οι σύντροφοί του σταμάτησαν στο νησί της Νάξου. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα εμφανίστηκε ο θεός Διόνυσος και του είπε ότι έπρεπε να φύγουν από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του.

Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε το θεό Διόνυσο κι έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί. Ο Διόνυσος της χάρισε χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την πήρε μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφθασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού. Η ιστορία του Θησέα και της Αριάδνης ενέπνευσε τον Στράους και έγραψε την Όπερα “Η Αριάδνη στη Νάξο”.

Η Νάξος βρέθηκε υπό την Ενετική κατοχή όταν ο Μάρκο Σανούδο ήρθε στη Νάξο το 1207. Έχτισε ένα ισχυρό κάστρο στη Χώρα της Νάξου (το Ενετικό Κάστρο στην Παλαιά Χώρα Νάξου) το οποίο αποτελείτο από 7 πύργους. Το Ενετικό Κάστρο περιλαμβάνει σπίτια και δομή έχει τη δομή μεσαιωνικής πόλης. Πρόκειται για ένα από τα λίγα κάστρα που ακόμα κατοικούνται στην Ελλάδα.

Για να γνωρίσει όμως κάποιος πραγματικά την Νάξο πρέπει να ταξιδέψει στην ενδοχώρα της, να γνωρίσει τα ορεινά χωριά της, να περπατήσει στα δεκάδες παλιά μονοπάτια που την διασχίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη, να ακούσει βιολί και λαούτο σε νησιώτικο πανηγύρι, να μεθύσει με την ενέργεια του νησιού. Υπάρχουν περίπου 40 χωριά στη Νάξο, κάθε ένα με το δικό του χρώμα, παραδόσεις, χαρακτήρα.

Χωρίς αμφιβολία, η Νάξος διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Μεγάλες παραλίες ξανθιάς ή ακόμα και σχεδόν λευκής άμμου, και καταγάλανα νερά.

Η νοτιδυτική Νάξος είναι σχεδόν μια παραλία. Οι βορειοδυτικές και βόρειοανατολικές παραλίες είναι λιγότερο δημοφιλείς, ενώ ο δρόμος από Μουτσούνα (ανατολική Νάξος) προς νότο, οδηγεί σε σχεδόν ανεξερεύνητες παραλίες (Ψιλή Άμμος, Πάνερμος).